Stamceller: Viktiga byggstenar i kroppen

Stamceller: Viktiga byggstenar i kroppen

Att spara sitt barns stamceller kan vara till stor hjälp i framtiden. När man sätter ett barn till världen vill de flesta föräldrar att barnet ska få ett så lyckligt liv som möjligt. De lägger mycket tid och kraft på att barnet ska motta kärlek och kunna leva tryggt. Man tar hjälp av ett stort antal olika verktyg för att de inte ska skada sig, såsom bebisalarm, barnstolar i bilen och hjälm under cykelturen. Nu är det även många i ett flertal länder som tar beslutet att låta barnets stamceller i navelsträngen tas tillvara på och frysas ner. Detta beslut tas inte i förhoppningen om att de kan använda stamcellerna, utan snarare för att vara förberedd. Olyckor är svåra att förutse, och ibland kan det vara en fråga om liv eller död att barnets stamceller har skyddats i tid. Men varför är detta egentligen viktigt? Nedan finner du en lista på olika goda skäl till att föräldrar väljer att frysa ner stamcellerna i barnets navelsträng.

Viktiga byggstenar i kroppen

Anledningen till att stamceller är så viktiga är att de befinner sig i ett stadie där de inte än har blivit specialiserade. De kan alltså ännu kopiera sig själva samt mogna till ett flertal olika celler i kroppen. Exempel på detta är muskelceller, hudceller, nervceller, leverceller, blodceller och mycket mer. Stamcellerna är själva grunden och byggstenarna i kroppen och är på så sätt väldigt unika. Deras förmågor öppnar dörrarna till att behandla sjukdomar och återställa funktioner som tidigare har förstörts.

Behandling för svåra sjukdomar

Den andra anledningen till föräldrars val att skydda de stamceller som finns i barnets navelsträng är samma anledning som forskare under lång tid har haft för sitt intresse för stamceller. De är väldigt dyrbara då de har förmågan att återigen bygga upp vävnader och celler som tidigare har skadats. På så sätt kan man dra stor nytta av dessa när man behandlar exempelvis cancer hos barn, leukemi, skador i immunsystemet och mycket annat. När man talar om reparerande behandlingar kommer stamceller i framtiden förhoppningsvis att hjälpa till på ett fantastiskt sätt.

Man slipper att vänta på vård

När stamcellerna från barnets navelsträng väl har lagrats har man dem till sitt förfogande under resten av sitt liv. Om en komplikation skulle uppstå och man snabbt behöver hjälp av stamceller slipper man då att vänta på att en passande donator ska dyka upp. På så sätt kan man få behandling direkt.

Hjälp för ens medmänniskor

Om ens syskon olyckligtvis skulle få leukemi är det en ¼ chans att stamcellerna är en perfekt matchning. Man kan därför inte bara hjälpa sig själv i framtiden utan sina nära och kära vid behov. Över 30 000 transplantationer som har använts vid behandlingar har gjorts av donatorer sedan slutet av 1980-talet.

Behandling i framtiden

Runtom i världen jobbar man idag med att forska om stamceller och få mer kunskap om deras användningsområden. Det är så mycket som 2 000 vetenskapliga undersökningar som just nu pågår om stamceller i världen. Inte är det därför konstigt att forskare bara blir mer och mer kunniga inom området och därför kan behandla nya sjukdomar med hjälp av stamceller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *