Proteinpulver- ett kosttillskott

Proteinpulver- ett kosttillskott

Protein är det näringsämne som det pratas mest om i Sverige de senaste åren. Inte bara bland träningsintresserade, utan bland vanliga människor som vill äta en bra kost och hålla sig normalviktiga. Självklart är protein något närmast heligt speciellt för muskelbyggare. Men vad är egentligen protein, detta ämne som många får i sig extra i pulver eller bars?

Ett av kroppens grundstenar är just protein. Det är ett ämne som byggs upp av aminosyror, och som bland annat cellerna till stor del består av. Enzymer, cellens organ och insulin är exempel på proteiner som är helt oumbärliga i kroppen. Det kallas också för äggviteämnen, och just äggvita är något som innehåller väldigt mycket naturligt protein, dessutom med låg fetthalt. Andra livsmedel där man får i sig mycket proteiner är kött, fisk, ost, mjölk och baljväxter samt nötter.

Kroppen tillverkar själv många aminosyror, men så kallade essentiella aminosyror måste man själv få i sig via kosten. För de flesta är det inget problem, och proteinbrist är främst ett problem i fattigare länder.

Finne proteinpulver på https://www.bodylab.se/shop/proteinpulver-84s1.html

Tränar man väldigt hårt och vill bygga muskler så kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med proteiner. Särskilt om man inte är väldigt noga med kosten, eller inte äter kött och fisk. Då kan proteinpulver vara en bra lösning. Det är ett kosttillskott som vanligtvis blandas ut med vatten, och som kan intas både före och efter träning. Musklerna mår bäst av att få omedelbar påfyllnad av proteiner och att få i sig det så snabbt som möjligt i samband med träning kommer att göra det lättare att bygga muskler.

För en person med normal aktivitetsnivå rekommenderar livsmedelsverket ett intag på ungefär 50-60 gram. Bygger man muskler så kan den siffran vara betydligt högre för att främja optimal muskelbyggnad. Vissa studier visar att så mycket som 2 gram per kilo kroppsvikt är optimalt i dessa fall, vilket innebär ungefär 140 gram för en person som väger 70 kilo.  Att få i sig det genom kosten skulle vara både dyrt och ganska krångligt, och att istället enkelt och bekvämt dricka en proteinshake på proteinpulver är ett bekvämare alternativ.

Det finns många olika proteinpulver på marknaden, och man kan både köpa dem i speciella body builder-butiker, i sportbutiker, hälsokosten eller på nätet. Kolla noga igenom innehållsförteckningen innan du väljer. Vissa proteinpulver innehåller onödigt mycket socker och tillsatser, vilket kan vara kontraproduktivt för din träning. Prova dig gärna fram för att hitta en sort som både är smaklig och hälsosam!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *